Site İçi SEO Nedir? Ve Nasıl Yapılır?

Site İçi SEO Nedir? Ve Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Kullanıcılar için yaptığımız ancak Google’ın gözüne soktuğumuz değişikliklerin tamamına site içi SEO diyoruz. Peki ya neden?

Site hızlandırma, başlık ve alt başlıkların düzenlenmesi, içeriklerin düzenlenmesi, resimlerin optimize edilmesi gibi onlarca düzenlemeyi yaparak kullanıcının sitenizi daha rahat gezinmenizi sağlarken Google’ın bir veya birden fazla anahtar kelimede sizi yukarıya taşımasını da sağlayabilirsiniz. Çünkü Google kullanıcının aradığını daha rahat bulabilmesine çok fazla önem veriyor. Örneğin son gelen güncelleme ile artık siteye girmeden makale içerisindeki aradığınız alanın maddelerini görebiliyorsunuz.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

Sitenizi sıfırdan kuruyorsanız Site içi SEO yapmanız daha kolay. Çünkü henüz bir içerik girmediğiniz için daha önceki içerikleri güncellemeniz gerekmiyor. Biz iki farklı yolu da anlatacağız.

Sıfırdan Site Kuranlar İçin

Eğer ilk defa site deneyimini yaşıyorsanız muhtemelen WordPress kullandınız. Eğer öyleyse işiniz çok daha kolay çünkü WordPress ile normal yazılımlara göre kod bilgisine sahip olmadan site içi SEO yapmanız mümkün. Fakat unutmayın, bir yerden sonra mutlaka yazılım bilginizin olması gerekiyor. Gerekli bilgilendirmeyi yaptığımıza göre,

  • URL Yapısı: Hem ziyaretçileriniz hem de Google açısından kullandığınız URL son derece önemlidir. Sitenizdeki içerikler için saçma URL türleri kullanmayın (örneğin siteadi.com/?p=123). Anlaşılabilir URL yapıları kullanarak içeriğinizi üst sıralarda görmeniz mümkün. Örneğin URL yapınızı siteadi.com/kategori/ürün ya da siteadi.com/kategori/blog-başlığı yapabilirsiniz.
  • Site Hızı Optimizasyonu: Site hızınızı arttırdığınızda kullanıcının sitede geçirdiği süre artacaktır. Bu sayede dolaylı olarak SEO puanınızı arttıracaksınız. Site hızı optimizasyonu yapmak için kullanmadığınız dosyaları kaldırabilir, resimlerinizi optimize edebilir ve LazyLoad kullanabilirsiniz.
  • Etiket Ayarları: SEO uzmanlarının en fazla çeliştiği konu, yazı etiketlerdir. Bazıları tarafından etiketleri kategori mantığı ile kullanmak mantıklı iken bazıları içinse hiç kullanmamak daha iyidir. Eğer yeni başlayan biriyseniz etiketleri kapatabilirsiniz.
  • H1 Etiketi: Her sayfanızda o sayfayı açıklayan etiketleri kullanmayı unutmayın. Başlığı H1 yaparak ilgili sayfanın amacını açıklayın. Sonrasında eğer gerekirse içeriğiniz hakkında daha fazla bilgi girebilmek için h2 ve h3 etiketlerini alt başlık olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca sayfa başlıklarına da h1 etiketini girebilirsiniz.
Diğer Yazımız:   SEO Nedir?

Yeni site için SEO yapacaksanız yukarıdaki işlemleri yapacaksınız o kadar. Sitenizi daha önce açtıysanız biraz daha zahmete katlanmanız gerekebilir.

site içi seo

Sonradan Site İçi SEO Yapanlar İçin

Yine yukarıdaki site hızı optimizasyonu, URL yapısı ve h1 etiketi ayarlarını yapmalısınız. Fakat burada sizin zorlanacağınız nokta değişiklik yaparken arama sonuçlarında sıralamanızı kaybetmemeniz. URL yapınızı düzenlerken daha önceki girdiğiniz içerikleri eklenti veya başka bir yolla yeni URL’lerinin yoluna yönlendirin. Eğer içeriğinize girmeye çalışan kişiler 404 ile karşılaşırsa sıralama kaybı yaşamanız kaçınılmazdır.

Bunun yanı sıra eski içeriklerinizi kontrol ederek başlık yapılarını mutlaka düzenleyin. Değişikliği Search Console’dan Google gibi getir yaparak bildirebilirsiniz.

Sitenizin eksiklikleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için ücretli veya ücretsiz sitenizi analiz eden siteleri kullanabilirsiniz. Analiz siteleri sayesinde ideal başlık ve açıklama uzunluğuna kadar birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Site içi SEO çalışmaları başarıyla tamamlandıysa artık bir sonraki adıma hazırsınız. Anahtar kelime veya anahtar kelimelerinizi seçerek bunlar hakkında özgün içerikler çıkartın. Backlink ile bu içerikleri destekleyin. Bu SEO yaptığınız ilk site olacağı için başarısız olabilirsiniz. Pes etmeden devam edin.

Web sitesine WhatsApp nasıl eklenir?

Site içi SEO Nedir?

Siteniz için yaptığınız kullanıcı ve Google odaklı çalışmalardır.

Ben iç SEO Yapabilir Miyim?

Evet. Yazımızı okuyarak sizde kolayca Site İçi SEO yapabilirsiniz.

Sadece Site İçi SEO Yeterli Mi?

Hayır. Rakip analizi ve site dışı SEO gibi birkaç bilgiye daha ihtiyacınız olacak.

[Total: 1 Ortalama: 5]
SEO Uzmanı

Cevap Ver

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir