WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

İçindekiler

WordPress site hızlandırma işi normal sitelere oranla çok daha kolay. Çünkü hiçbir kodlama bilgisine sahip olmadan sadece birkaç eklenti yardımıyla hızlandırma sağlayabilirsiniz.

Arama motorlarında daha üstte çıkabilmek için sitenizi hızlandırmanız büyük önem teşkil ediyor. Bazı durumlarda hız SEO kriterlerinde en son geliyor deniyor fakat hiçbir kullanıcı yavaş web sitesinde dolaşmayı sevmez. Kullanıcılarınızı daha hızlı bir WordPress sitesi ile karşılamak istiyorsanız adımlarımıza geçelim.

Adım 1: Gereksiz yüklenen verilerden kurtulun

Sitenizde kullanmadığınız eklenti ve temalara veda etme zamanı. Belki bir gün kullanırım düşüncesiyle bıraktığınız eklentileri silerek sitenizin gereksiz yüklemelerden kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sitenizde ne kadar az eklenti bulunursa sitenizin o kadar güvende olduğunu unutmayın. Siz kullanmasanız bile, eklentide olan açıklardan dolayı sitenize saldırı yapılabilir.

Önceliğiniz deaktif olan eklentileri silmek olsun. Fakat gerekirse tek tek aktif olan eklentilerinizi de kontrol ederek işe yaramayanları kaldırın. Bu işlemden itibaren sitenizin hızındaki artışı göreceksiniz. İsterseniz bu adımları uygulamadan önce GTMetrix kullanarak sistemler tarafından ölçülen verileri de görüntüleyebilirsiniz.

Adım 2: Yeni eklentilerin kurulması

Az önce sitenizin hızlanması ve güvenlik açıklarının en aza indirilmesi için eklenti silin dediğimizi biliyoruz. Fakat aşağıda listeleyeceğimiz eklentiler her sitede olması gereken eklentilerdir. Site hızınızı ve kullanıcı deneyimini büyük ölçüde arttırır. Liste ise şu şekilde;

  • WP Fastest Cache: Birden fazla WordPress site kuranların ilk kurduğu eklentilerden bir tanesi WP Fastest Cache eklentisidir. İşlevi ise yeniden gelen kullanıcıya bellekten çektiği görüntüyü göstermesidir. Anlık veritabanı istekleri yapmadığı için sitenizde yarı yarıya hız artışı yaşattırır. Bazı temalarda görünüm bozukluğuna sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız WP Fastest Cache eklentisinin ayarlar kısmından önbelliği temizle butonuna tıklayarak sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca bu özellikleri sunan ve bir diğer ücretsiz alternatif olan WP Super Cache eklentisine de göz atabilirsiniz.
  • WP Rocket: WP Rocket eklentisi de önbellek tutma eklentisidir. Diğer eklentinin aksine ücretli olan bu eklenti senelik 39 dolar karşılığında 1 sitede kullanıma izin verir. En küçük ayarına kadar yapılabilmesi, sade ve anlaşılabilir bir yönetim panelinin olması WP Rocket eklentisinin kullanılmasını sağlar. Menüsünde önbellekleme ayarları, genel bir kontrol paneli ve CDN ayarları gibi seçenekleri bulundurur.
  • WebP Express: Yüklediğiniz resimlerin kapladığı alanı otomatik olarak küçülten ve yeni nesil internet görüntü formatı olan Webp formatına çeviren bu eklentinin amacı resimlerin boyutunu azaltarak internet sitesinin daha hızlı yüklenmesini sağlamak. Bunu yaparken de çok az bir kayıpla yaptığı için aradaki farkı anlayamazsınız bile.
  • Lazy Load: WordPress siteniz kullanıcı girdiğinde içerisindeki tüm yazıları ve resimleri yükler. Lazy Load eklentisi, sayfayı aşağıya doğru indirdikçe görsellerin yüklenmesini sağlayarak internet sayfasının daha hızlı açılmasını sağlar.
wordpress site hızlandırma

Adım 3: PHP versiyonunun yükseltilmesi

Bu işlem belki de hiçbir SEO eklentisinin yapamadığı hızlandırmayı size sunabilir. Eğer eski sürüm php versiyonlarından birini kullanıyorsanız sürüm yükseltmesi yaptığınızda siteniz bir saniyede iki kat işlemi yapmaya başlayacağından yüklenme süresi yarı yarıya kısalacaktır.

Diğer Yazımız:   WordPress Şifremi Unuttum Nasıl Çözülür?

Adım 4: Hosting yerine sunucu tercih edin

Bazen elinizden geleni yapsanız bile WordPress siteniz istediğiniz kadar verimli olmaz. Bu tarz durumlarda VDS almanız (bütçeniz el vermiyorsa VPS işinizi görecektir) size inanılmaz bir performans artışı sağlar. Ayrıca siteniz daha fazla anlık kullanıcıyı kaldırabilir.

Sonuç

Kısaca WordPress site hızlandırma işlemine sitenizi optimize etmek diyebiliriz. Sitenin optimize edilmesi demek dijital pazarlama içinde bulunan SEO’nun en büyük kriterlerinden biri olan site hızını arttırmak demektir.

Eğer web sitenizin rakip web siteleri içerisinde öne çıkmasını istiyorsanız sadece hız kriteri maalesef yeterli değil.  Bunun yanı sıra detaylı iç SEO ve dış SEO yaptırmanız gerektiğini, özgün içeriklerin en kaliteli hazine olduğunu unutmayın.

Telefon Televizyona nasıl bağlanır?

Tüm adımları uyguladığım halde sitem hala yavaş. Ne yapabilirim?

Kullandığınız temayı değiştirebilirsiniz. Bazı temalar çok fazla sorgu yapar ve yavaştır.

PHP versiyon yükseltmesinin bir zararı olur mu?

Hayır. Aksine fayda sağlar. Eğer versiyon yükseltmesi yaptığınızda sitenizde hatalar çıkarsa versiyonu eski haline alabilirsiniz.

Sıralamada üstte çıkmak için başka ne yapabilirim?

Detaylı bir iç SEO ve backlink çalışması ile rakiplerinizin üstünde çıkabilirsiniz.

[Total: 1 Ortalama: 5]
SEO Uzmanı

Cevap Ver

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir