SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Sitenizi kurduğunuz, ilgi gösterdiğiniz ve düzenli içerik girdiğiniz halde siteniz üst sıralarda çıkmıyorsa muhtemelen bir SEO probleminiz var. Bu makalede SEO analizi nasıl yapılır konusunu tamamen öğrenerek sizde başarılı olmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Çok vakit kaybetmeden SEO analiz aracı sayesinde nasıl sitenizi daha iyi yapabileceğinizi anlatmaya başlayalım.

Adım 1: Sitenin Analiz Edilmesi

Ücretsiz analiz araçları sayesinde uzun uğraşlar sarf ederek sitenizi taramak zorunda kalmıyorsunuz. İnternete SEO analizi yazmanız yeterli. Çıkan sonuçlar içerisinden birine girebilirsiniz. Girdiğiniz sitede kendi site adresinizi yazarak taramayı başlatın. Bu işlem ortalama 2-3 dakika sürmektedir.

Bu kısımda size verilen SEO puanını önemsemenize pek gerek yok. Bu puan sadece az önce test yaptığınız sitenin bir tanımlaması. Google tarafında herhangi bir önemi yok. Bizim burada ilgileneceğimiz kısım karşımıza çıkan hatalar.

Adım 2: Hataların Belirlenmesi

SEO analizi için girdiğiniz site sizin için şu analizleri yapar;

  • Başlık etiketi,
  • Sayfa açılma süresi,
  • Açıklamalar,
  • Sıkıştırılmamış dosyalar,
  • Sitenizde kullanılan resimlerin alt etiketleri,
  • Yazı / HTML oranı,
  • XML Sitemap ve Robots.txt dosyası,
  • Flash kullanımı,
  • Favicon kullanımı,
  • Kırık Linkler,
  • Ve buna ek olarak analiz yaptığınız sitenin size sundukları.

Bir siteyi analiz etmek demek yukarıdaki hataların sitenizde bulunup bulunmadığını kontrol etmek demektir. Bu ücretsiz SEO analizi araçları sayesinde sitenizde bu hataların olup olmadığını tek tek aramak ve SEO kriterlerini ezberlemek zorunda kalmıyorsunuz.

seo analizi

Adım 3: Hataların Giderilmesi

Sitenizi analiz etmeniz ve hataların belirlenmesi en kolay adımlardı. Çünkü onları başka bir sistem sizin yerinize otomatik olarak yapıyor. Ancak artık hataları düzeltme vakti.

Başlık Etiketi: Site açıklamanız gereğinden uzun veya gereğinden daha kısa olabilir. Analiz sitenizin verdiği uyarıya bağlı olarak başlık etiketinizi düzenleyin.

Diğer Yazımız:   Backlink Nedir? Backlink Türleri Nelerdir?

Sayfa Açılma Süresi: Hiçbir kullanıcı yavaş açılan sayfayı sevmez. Maalesef site hızlandırmak bir cümle ile anlatılacak bir iş değil. Kullandığınız CMS yapısına (WordPress v.b.) göre farklı site hızlandırma yollarını keşfedebilirsiniz. Eğer WordPress kullanıyorsanız WP Fastest Cache eklentini araştırmakta fayda var.

Açıklamalar: Sayfa açıklamaları genellikle çok uzun geldiği için otomatik olarak Google tarafından kısaltılır ve sonuna üç nokta konur. Ziyaretçi tam olarak istediği bilgiyi alamadığı için Google bu durumu sevmez. İçerik açıklamalarını kısa ve öz tutun.

Sıkıştırılmamış Dosyalar: CSS ve JS dosyalarının küçültmediyseniz bu alanda hata alabilirsiniz. Küçültülmüş dosyalar daha az alan kaplarken aynı işlevi yerine getirebilmektedir. Küçültülmemiş dosyanız var ise CSS sıkıştırma veya JS sıkıştırma araması yapabilirsiniz.

Sitenizde Kullanılan Resimlerin Alt Etiketleri: Bazı hatalar sebebiyle resimleriniz kullanıcının bilgisayarına yüklenmez. Bu hata internet hızı veya resmin sunucunuzdan silinmesi gibi birkaç sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Resmin yüklenmediği durumlarda alt etiketi görünür. Sizde bu duruma karşılık resimlerinize mutlaka alt etiketi girmelisiniz.

Yazı / HTML Oranı: Sitede görsellik sunmak elbette önemli fakat Google kullanıcılara yazılımdan çok yazının gösterilmesini düşünüyor. Yazı oranınız kaynak kod oranınızdan düşük olursa bu sizin için eksi SEO puanı anlamına geliyor. Ancak anahtar kelimelerinizi yazı içerisine doldurarak sayfa içeriğinin gereksiz olmasını sağlamakta büyük bir hatadır.

Sitemap ve Robot.txt Hataları

XML Sitemap ve Robots.txt Dosyası: Google botlarının sitenizi daha rahat tarayabilmesi ve hangi dosyaların size özel olduğunu bilmeleri için bu iki dosya gereklidir. Sizde 2 dakikadan kısa bir sürede bu dosyaları oluşturmak için sitemap oluşturucu veya robots.txt oluşturucu sitelerini kullanabilirsiniz.

Flash Kullanımı: Bu uyarı sitenizin herhangi bir yerinde Flash kullanıldığını belirtir. Arama motorları Flash kullanımını çok desteklemez. Ancak bu hata ile uğraşmanıza gerek yok, Flash artık kullanılan bir teknoloji değil.

Diğer Yazımız:   Google Sitem Kaçıncı Sırada Nasıl Öğrenirim?

Favicon kullanımı: Faviconlar sitenizi yansıtan bir nevi logolardır. Arama motorlarında site adının sol kısmında yer alırlar. Sizde kullanıcılarınızın arama yaptıklarında sizi daha rahat tanımasını istiyorsanız mutlaka favicon kullanmalısınız. Boyutu 64×64 olan bir dosyayı ico dosyasına çevirerek site ana dizinine atmanız yeterlidir.

Kırık Linkler: Sitenizden çıkan bağlantılara bir kullanıcı tıkladığında eğer tıkladığı site kapalı ise bu durum sizin siteniz için hiç iyi olmaz. Siz sadece link verdiğiniz siteye otoritenizi değil aynı zamanda referansınızı veriyorsunuz. Sitenizde kırık linke rastlandıysa en kısa sürede kaldırabilir veya düzeltebilirsiniz.

Tüm işlemler bu kadar. Yukarıdaki işlemleri yaparak sitenin genel hatalarını düzeltebilirsiniz. Üstelik yapılanların hepsi tamamen ücretsiz. Düzenli aralıklarla SEO analizi yaparak hataları düzeltmeyi unutmayın.

Telefon Televizyona nasıl bağlanır?

SEO Analizi Ücretli mi?

Hayır. Tamamen ücretsiz.

SEO Analizi Yaparsam Sıralamam Değişir mi?

Evet. Doğru analizi yaparak ve hataları düzelterek daha fazla hit çekmeniz mümkün.

SEO Analizinde Çıkan Hataların Hepsini Düzeltmek Zorunda Mıyım?

Hayır. İsterseniz bomboş bir sayfaya içerik girerek bile web sitesi açabilirsiniz. SEO analizi yapmak sizi sıralamada yukarı taşıyarak daha fazla hit çekmenizi sağlayacaktır.

[Total: 1 Ortalama: 5]
SEO Uzmanı

Cevap Ver

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir